Where is the ABS Sensor??? - Pontiac G6 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 05-26-2011, 03:17 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 3
 
Question Where is the ABS Sensor???

So, I have a 2005 G6 GT with ABS, I have to change the front right wheel bearing and have bought a new hub assembly, but the new assembly has a wire for the ABS Sensor and my car doesn't have one......and YES, I'm 110% sure my car has ABS.....so, ANY ideas?
sprockett is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 05-26-2011, 09:24 PM
Moderator Member Thingy
 
Abyssul's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Myrtle Beach, SC
Posts: 1,330
 
Send a message via AIM to Abyssul Send a message via MSN to Abyssul
Don't you mean the vehicle speed sensor? There is no ABS sensor.



Label 10 is the sensor.

2006 Pontiac G6 GT

Appearance Mods: AIT front bumper, Black Eagle Eye Halo Projectors with DDM Tuning 5000k HIDs 35w,
GT door decals, painted interior trim, red calipers, de-chromed window trim
Performance Mods: WAMS tune, CRABS, aftermarket sound system


Last edited by Abyssul; 05-26-2011 at 09:28 PM.
Abyssul is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 05-27-2011, 06:15 AM
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
 
I would think you got the wrong hub assy.
nitrohogg is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 05-27-2011, 04:10 PM
Member
 
davez26's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 40
 
This should be interesting. I checked ALLDATA and it says that when changing the hub, one of the steps is Ďunplugging the sensor assmí, showing a plug behind the knuckle. Then, when look up hubs over @ NAPA, it shows the harness right there as part of the hub. Why does the original hub not have a pigtail?
In order for ABS and traction to work, the car needs a sensor at least at each of the drive wheels, to determine the speed of each to implement ABS or TRAC. Itís all based on wheel speed comparison.
This makes no sense.
If the car 110% has ABS, something is askew here.
I just donít know what.
davez26 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 05-27-2011, 09:52 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 128
 
When I changed out my front HUB I purchased the one with ABS. The original had a cable coming off it that I disconnected. The hub has a speed sensor according to the manual. If you have ABS there should be an ABS fuse in one of the fuse boxes.

Last edited by gface2k; 05-27-2011 at 10:10 PM. Reason: Had to edit, respons was too retarded
gface2k is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 05-28-2011, 08:04 AM
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 10
 
does your abs work? is the light on? maybe the pigtail got tore off from a previous owner....does the other side have one?
nitrohogg is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 05-29-2011, 03:09 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 3
 
Well, I'm back to respond. First of all I have to laugh a bit....lol. Got screwed over by a guy who was going to help me out and replace 2 broken wheel studs for me....Only lost $40, so I'll just call that whole thing lucky... Here goes; Paid a guy $40 to change 2 broken wheel studs, got my car back with the wheel studs all there, but he told me that there was a problem with my ABS sensor (Wheel/Vehicle Speed Sensor) and I should get it replaced because my ABS light was on. It wasn't on when I dropped it off, but ok, he fixed the studs. Got a quote of $621 at a garage to replace both front wheel bearing because they told me the problem was there but didn't tell me the exact problem. I said ok and left the shop, went home and bought 2 wheel bearing assemblies online for $123 total and started to tear into the first wheel.....Hmmm, no Sensor, no wire....WTF? Posted here and got replies. Here's what the dude did....Instead of changing the wheel studs he spend who knows how long removing the wheel bearing assembly, tossed it away and put in a NON-ABS assembly out of some junker....YEAH, my light is on because there IS NO SENSOR!!!! Opened up the other side, figured out wth was going on, replaced both and BINGO....fixed the problem, got in my car, drove over to buddy's place and his wife was there, so I tore a small strip off her and buddy showed up at my door 2 hours later with my $40 and appologized and said it was the first time he replaced one and wasn't sure what the wire was for. I suggested he shouldn't do another one and he appologized again and left. So, 2 new wheel bearings, 10 new wheel studs and new VSS Sensors with $498 saved still in my pocket. Some people's children!!!
sprockett is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 05-29-2011, 03:24 PM
Moderator Member Thingy
 
Abyssul's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Myrtle Beach, SC
Posts: 1,330
 
Send a message via AIM to Abyssul Send a message via MSN to Abyssul
Glad you got it figured out.

2006 Pontiac G6 GT

Appearance Mods: AIT front bumper, Black Eagle Eye Halo Projectors with DDM Tuning 5000k HIDs 35w,
GT door decals, painted interior trim, red calipers, de-chromed window trim
Performance Mods: WAMS tune, CRABS, aftermarket sound system

Abyssul is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 05-29-2011, 08:06 PM
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 128
 
Kool beans, this is why I try to fix the car my self unless I know I really can't do it, then i take it to the stealer ship. Its amazing how much info you can get in communities such as g6ownersclub.com
gface2k is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac G6 Forum > Technical Discussion & Modifications > Problems and Solutions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac G6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Outside Temperature Sensor g6_gt06 Problems and Solutions 1 05-03-2011 09:52 AM
Air Fuel Sensor Ironmonger6 Problems and Solutions 5 10-07-2010 04:29 PM
Problem with G6 MAP Sensor? JGRIFF2236 Problems and Solutions 2 10-01-2010 08:58 PM
O2 Sensor? gmitch23 Problems and Solutions 0 08-17-2010 02:23 PM
O2 sensor bad G6R Problems and Solutions 6 04-06-2010 08:17 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome