Ambient temp display reading wrong - Pontiac G6 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 04-14-2012, 06:19 AM Thread Starter
Senior Member
 
P Magic's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: New Baltimore, Michigan
Age: 37
Posts: 411
 
Garage
Ambient temp display reading wrong

My car was originally never equipped with fog lamps from the factory. When I swapped out my stock front end for the GXP front end I had to find a way to make the fog lamps work. I used a factory fwd lamp harness for w/ fog applications to wire up the front portion of the fogs. When doing so I found that the harness I used had a different connector for the ambient temp sensor. Rather than going through the hassle of swapping the pigtails i bough a new sensor to fit the new harness for $5 and put it in. Here is my problem... since I did this my temp display is about 20 degrees under the real temp. I have searched my owners manual and talked to some GM dealer techs and have not been able to figure out how to reset the reading. Any of you fine people know how to reset the sensor?
P Magic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 04-14-2012, 12:39 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
There is no reset. The sensor is a simple thermistor...it's resistance changes with changes in temp. You have somehow changed the circuit. Unsure if reversing the wires would produce that symptom.

This is how it works:

The air temperature sensors are a 2-wire negative temperature co-efficient thermistor. The vehicle uses the following air temperature sensors:

Ambient air temperature sensor

Upper air temperature sensor

Lower air temperature sensor

A signal and low reference circuit enables the sensor to operate. As the air temperature surrounding the sensor increases, the sensor resistance decreases. The sensor signal voltage decreases as the resistance decreases. The sensor operates within a temperature range between -40 to +101C (-40 to +215F). The sensor signal varies between 0-5 volts. The input of the duct air temperature sensors are different from the ambient and inside air temperature sensors. The HVAC control module converts the signal to a range between 0-255 counts. As the air temperature increases the count value will decrease.
greenman is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 04-15-2012, 06:02 AM Thread Starter
Senior Member
 
P Magic's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: New Baltimore, Michigan
Age: 37
Posts: 411
 
Garage
Could it be a bad sensor?
P Magic is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 04-15-2012, 01:54 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by P Magic View Post
Could it be a bad sensor?
Definitely a possibility.
greenman is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 04-17-2012, 02:15 PM Thread Starter
Senior Member
 
P Magic's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: New Baltimore, Michigan
Age: 37
Posts: 411
 
Garage
Thanks for the info.
P Magic is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 04-17-2012, 03:27 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
You might consider reverting back to the original sensor by however means. I really can't imagine why there would be two different sensors for your car so I'm thinking the new one is simply the wrong part.
greenman is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 04-18-2012, 02:56 PM Thread Starter
Senior Member
 
P Magic's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: New Baltimore, Michigan
Age: 37
Posts: 411
 
Garage
Yeah.. I think that may be a better solution. I still have the old harness so I'll just transfer the pigtail from the old to new and put the old sensor back in. Thanks for the help.
P Magic is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 04-18-2012, 03:36 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
I'd be curious to know the final outcome.
greenman is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 04-18-2012, 06:43 PM Thread Starter
Senior Member
 
P Magic's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: New Baltimore, Michigan
Age: 37
Posts: 411
 
Garage
I'll update you just as soon as I get the ambition to tear my bumper off yet again.

Sent from my DROIDX using AutoGuide.Com Free App


IT ONLY LOOKS FAST!!!

My Progression Thread
P Magic is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-04-2013, 05:46 PM Thread Starter
Senior Member
 
P Magic's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: New Baltimore, Michigan
Age: 37
Posts: 411
 
Garage
It's been a long time coming but I finally got around to switching the pigtails and reinstalling the original sensor. Worked like a charm I once again have an accurate temp gauge. Thanks greenman :thumbup:


IT ONLY LOOKS FAST!!!

My Progression Thread
P Magic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac G6 Forum > Technical Discussion & Modifications > Problems and Solutions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac G6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2006 GTP A/C off, no temp reading problem/solution explained. (1st post) Cdogg215 Problems and Solutions 2 09-15-2011 05:01 PM
Reading MIL code tg2122460 General Maintenance 0 03-19-2010 10:27 AM
How accurate is the DIC tire pressure reading? offthelake General Maintenance 4 02-27-2010 11:34 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome