Light thugging - Pontiac G6 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 11-08-2011, 09:19 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 9
 
Light thugging

I own a 206 g6 gtp 6-speed manual with 103,000 KM, i replaced my clutch, fly wheel, clutch pressure place and some other clutch part (cant rember whats it called), idecided to get my car ready for the winter and bought brand new tires about a month ago.

a few days ago i noticed that when i accelerate feel a slight jerking, and stuttering. i decided to do a tune up changed my spark plug and wires changed the air filter, checked the fuel pump, and since the the fuel filter is part of the fuel pump assembly and that looked ok i decided not to change it.

my mechanic cannot seem to find the problem. any one has any ideas?
impulse03 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 11-09-2011, 12:20 AM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
I've never heard or seen the word thugging so I have no clue what you mean by "light thugging".

Jerking & stuttering: I wonder if it's related to that clutch job.

If its the engine: Clean the MAF & throttle body if you haven't lately-its just basic maintenance. The fuel trim data may be helpful. Possibly a plugged cat. Checked the fuel pressure? Which engine?

you can read more here:
http://www.aa1car.com/library/problem_hesitation.htm




Last edited by greenman; 11-10-2011 at 12:30 AM.
greenman is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 11-09-2011, 10:22 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 9
 
i hope its not my clutch but that is what i have been hearing it can be, why would that have anything to do with the clutch install though and what component could be the issue.

its a 3.9L. i have checked fuel pressure and leaks everything looks fine.
impulse03 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 11-09-2011, 11:51 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Its been so long since I worked on a clutch I'll leave that to others to speculate.

You checked the FP at idle or under load? Pressure at idle can be deceiving. EFI systems operate well in a narrow pressure range. Fuel volume is also critical.

'06 3.9l pressure range is 50-60psi.

Just throwing out ideas because I don't have much info. Codes would help but all problems don't throw them unfortunately.



greenman is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 11-11-2011, 07:47 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 9
 
Thank you for the your replies, i am still curious to know what component of the clutch that may cause this issue "greenman".

This morning when I turned on my car this morning and let it warm up, my low coolant light came on which always seems to come on when it starts getting cold. after the car got warm I started to accelerate when i got a display message that said Reduced engine power and i notice there car would accelerate slow.

I turned off the car and checked my spark plugs, oil Lever and ensured all the caps are on securely. i started the car back up and the low coolant lights stayed on (i do have coolant in the car), and my engine light came on.

I was happy the engine light came on so i can get a reading but when i finished work i turned my car on and the engine light is gone.

when i acceleratei feel a slight stutter i guess or like a jerk but it does not slow my car down.
impulse03 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 11-11-2011, 08:13 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by impulse03 View Post
...after the car got warm I started to accelerate when i got a display message that said Reduced engine power and i notice there car would accelerate slow.

I turned off the car and checked my spark plugs, oil Lever and ensured all the caps are on securely. i started the car back up and the low coolant lights stayed on (i do have coolant in the car), and my engine light came on.

I was happy the engine light came on so i can get a reading but when i finished work i turned my car on and the engine light is gone.

when i acceleratei feel a slight stutter i guess or like a jerk but it does not slow my car down.
Now that's the kind of info that was needed.

Your issue is most likely caused by your TAC (throttle actuator control) system. Get the code/s read soon at autozone & report those here. I just need the code/s themselves. Usually replacing the throttle body assy (the TAC is integral) is the fix.

Regarding the low coolant lamp: replacing the surge tank (sensor is integral to the tank) is the usual fix. PM me with an email addy & I'll send that how-to.




Last edited by greenman; 11-11-2011 at 08:30 PM.
greenman is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 11-12-2011, 09:24 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 9
 
i took my car in as the engine light came back on p2135 which is trottle position sensor.

i am hearing that this is built into the gas pedal and i would need to get the whole thing replaced ( i am just waiting on my mechanic to confirm).

my emails address is [email protected]
impulse03 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 11-12-2011, 04:26 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by impulse03 View Post
i took my car in as the engine light came back on p2135 which is trottle position sensor.

i am hearing that this is built into the gas pedal and i would need to get the whole thing replaced ( i am just waiting on my mechanic to confirm).

my emails address is [email protected]
The throttle position sensors are integral to the throttle body & replacing the TB is pretty easy. Check your email.




Last edited by greenman; 11-12-2011 at 05:54 PM.
greenman is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 11-15-2011, 06:48 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 9
 
HI Greenman,

Thank you for the info, so till i get the part in I decided to clean out my throttle position sensor and my Coolant sensor.

after i cleaned them and put them back, I noticed that my RPM is between 1.5-2, which i found odd, when i am driving and i push down on the clutch to switch gears, i would notices that my RPM will drop all the way to 0, but now it sits at 1.5 - 2, but if i accelerate and stop it sometimes goes to 1, it seems very slow to react what could that be?
impulse03 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 11-15-2011, 07:47 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by impulse03 View Post
HI Greenman,

Thank you for the info, so till i get the part in I decided to clean out my throttle position sensor and my Coolant sensor.

after i cleaned them and put them back, I noticed that my RPM is between 1.5-2, which i found odd, when i am driving and i push down on the clutch to switch gears, i would notices that my RPM will drop all the way to 0, but now it sits at 1.5 - 2, but if i accelerate and stop it sometimes goes to 1, it seems very slow to react what could that be?
Sounds like the TPS has now gone from bad to worse. I have never heard of anyone trying to clean one. I would be very careful driving it now as you may find yourself stranded with a disabled engine.



greenman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac G6 Forum > Technical Discussion & Modifications > Problems and Solutions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac G6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Traction control light and check engine light on after changing plugs Stel Problems and Solutions 12 02-17-2019 12:47 PM
07 G6 GT air bag light hemibee135 Problems and Solutions 20 10-20-2014 04:01 PM
Oil Light/Seat Belt Light dustin_ford08 Problems and Solutions 7 02-23-2011 10:37 AM
LED light help Worm4000 General Maintenance 32 09-15-2010 05:32 PM
Fog Light button Light richardkarst Problems and Solutions 2 12-09-2009 03:23 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome