2008 pontiac g6 transmission problem - Pontiac G6 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 07-01-2012, 08:17 PM Thread Starter
2008 G6
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
 
2008 pontiac g6 transmission problem

my pontiac g6 3.5L automatic does not shift right. it was fine the day before and now when im driving it has no power and the RPM goes way up and i can only go 50km/h. when i let off the the gas it shifts but as soon i put my foot on the gas it is guttless and the same thing happens. there is no warning lights on my dash. does this mean i need a new transmission? has anyone else has this problem?
lj_wierenga is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 07-01-2012, 08:26 PM
AJJ
Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 59
 
had that same problem with my last car, needed a new transmission, said "**** thaatttt", and now im here.
AJJ is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 07-01-2012, 08:50 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by lj_wierenga View Post
my pontiac g6 3.5L automatic does not shift right. it was fine the day before and now when im driving it has no power and the RPM goes way up and i can only go 50km/h. when i let off the the gas it shifts but as soon i put my foot on the gas it is gutless and the same thing happens. there is no warning lights on my dash. does this mean i need a new transmission? has anyone else has this problem?
'08 G6 3.5l

The powertrain warranty is for 5yr/100K miles so I hope you are still covered. If you are not, you start by getting the tranny codes read by someone with a capable scan tool (not autozone).



greenman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 (permalink) Old 07-01-2012, 10:55 PM Thread Starter
2008 G6
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
 
im passed 100km... will the scan tool still work even though there is no warning light on my dash? it was shifting great the day before and now after i changed my belt it doesnt shift. shouldnt you be able to notice that the transmission is going for a period of time or can it just all the sudden quit?
lj_wierenga is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 11:11 AM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by lj_wierenga View Post
im passed 100km... will the scan tool still work even though there is no warning light on my dash? it was shifting great the day before and now after i changed my belt it doesnt shift. shouldnt you be able to notice that the transmission is going for a period of time or can it just all the sudden quit?
That's 100,000 miles.

Most tranny codes don't turn on any dash warning lamps.

If you just did some work on the vehicle obviously that could be involved.

Trannys often fail without warning.



greenman is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 12:26 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 25
 
I've heard the throttle body can actually be the cause of a problem similar to this. You might want to look into that
Bossnian is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 03:50 PM Thread Starter
2008 G6
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
 
i have 180 000km and thats over 100 000 miles... and now my engine light just came on . tomorrow i will take it in to see whats wrong with it. i just hope its not something expensive...
lj_wierenga is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 03:55 PM Thread Starter
2008 G6
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
 
i will definently try look into the throttle body or maybe i knocked a sensor when changing the belt. i will let you know whats wrong with it though
Update: i checked the throddle body and there is oily crap in there. is that suppose to be?

Last edited by lj_wierenga; 07-02-2012 at 05:24 PM.
lj_wierenga is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 05:37 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by lj_wierenga View Post
i have 180 000km and thats over 100 000 miles... and now my engine light just came on . tomorrow i will take it in to see whats wrong with it. i just hope its not something expensive...
If the CEL came on you quite likely have a code that autozone's code readers can read. You might start there. I'd need the exact code number.



greenman is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 05:46 PM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by lj_wierenga View Post
Update: i checked the throttle body and there is oily crap in there. is that suppose to be?
No. It should be clean. But at over 100,000 miles of operation & possibly having never been cleaned, a certain amount of oily/sludgy buildup would be expected. Spray in some throttle body cleaner & wipe it out with a shop rag. Be careful not to damage the interior finish.



greenman is offline  
post #11 of 12 (permalink) Old 07-02-2012, 11:21 PM Thread Starter
2008 G6
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 8
 
so if i give the code to you green man you will be able to tell me whats wrong with it?
lj_wierenga is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old 07-03-2012, 11:07 AM
OOBER SUPER MEMBER
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,388
 
Quote:
Originally Posted by lj_wierenga View Post
so if i give the code to you green man you will be able to tell me whats wrong with it?
I will try.



greenman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac G6 Forum > Technical Discussion & Modifications > Problems and Solutions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac G6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Transmission problem Mcb5522 Problems and Solutions 1 10-30-2011 04:40 PM
transmission replaced and still same transmission problem Sterling Problems and Solutions 7 09-20-2011 03:53 PM
transmission problem ballou Problems and Solutions 15 02-12-2011 07:54 AM
Transmission Problem richardkarst Problems and Solutions 3 12-04-2009 09:26 PM
Transmission problem nrobinson22 Problems and Solutions 6 10-20-2008 12:28 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome