Slight "pop" in front end on take-off - Pontiac G6 Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 103 (permalink) Old 01-08-2008, 07:08 AM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 8
 
Slight "pop" in front end on take-off

I've only had my G6 GT (2007) for a few days and am loving it. However, I have noticed a slight "pop" (or thump) when accelerating from a stop or turning at low speeds (usually accelerating then too). It is hard to tell where it is coming from, but feels like from right behind the steering column. I was wondering if it could be a suspension issue (car has 29k miles on it). My wife's Buick Rendezvous was doing something similar at 35k miles and had to have both front outer tie-ends replaced. Is it normal for the G6 to have a little pop (and it is VERY minor, btw) or something I should have the dealership look at?

Thanks.
BlueVette is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 103 (permalink) Old 01-09-2008, 08:49 PM
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 4
 
Hi, Mine also does that little pop as you say, Let me know what the dealers says if you bring it in.
goforit is offline  
post #3 of 103 (permalink) Old 01-11-2008, 06:09 AM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 8
 
Quote:
Originally Posted by goforit View Post
Hi, Mine also does that little pop as you say, Let me know what the dealers says if you bring it in.
Well, I did take it to the shop for a few items, including the pop sound in the front. This is day 4 of it being in the shop (for a 1 day fix, I'm sure) and so far I have been told "yes.. they found the cause of the pop and have fixed it". But, that is just the salesman telling me that, since he isn't a service guy, he couldn't tell me what it was. HOWEVER, when (if ever) I get it back, I'll ask the service department for the answer, directly. And I'll let you know.
BlueVette is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 103 (permalink) Old 01-13-2008, 05:05 PM
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 195
 
either the rack and pinion assembly or one of the tire rods
daygon is offline  
post #5 of 103 (permalink) Old 01-14-2008, 06:15 AM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 8
 
Actually, got the car back and their front-end guy said it just needed to be lubed. So, they did. (no charge) Popping is gone. Real fix? maybe, maybe not. But, fixed for now.
BlueVette is offline  
post #6 of 103 (permalink) Old 01-15-2008, 07:43 PM
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 195
 
they lubed the tire rods ... that would probably work for a while ... hey will need to be replaced at some point though...
daygon is offline  
post #7 of 103 (permalink) Old 01-17-2008, 06:25 PM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 73
 
I've got this same problem on my 2005 GT (37K miles). Stupid me too, it was doing it at 35K but I was traveling on business alot and didn't get it looked at in time.

Maybe I can get some "goodwill" from GM. Wait, did I just say "goodwill" and "GM" in the same sentence? HAHAHAHA
golf_n_motorcycles is offline  
post #8 of 103 (permalink) Old 01-28-2008, 01:43 PM
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1
 
Question Same issue

I bought a 2007 g6 a few weeks ago with 27k. It seems to have a cluck behind the steering wheel when i turn or take off. Let me know if the lube really worked or if it is a bigger issue?
SILVER STREAK is offline  
post #9 of 103 (permalink) Old 01-28-2008, 05:05 PM
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 72
 
My similar noise was caused by a bad steering rack the first time. That lasted about 20,000 then it came back. This time they replaced the intermediate shaft, and so far, so good.
musicman8120 is offline  
post #10 of 103 (permalink) Old 01-28-2008, 05:54 PM
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2
 
I had the same problem. I especially noticed it when turning left at low speeds in the parking garage at work. I thought initially that I had a bad wheel bearing and took it in. Initially, the dealer tried lubrication of the intermediate shaft between the steering column and the rack and pinion due to excessive play. That didn't work - they replaced the intermediate shaft which fixed the problem.

'06 GT Coupe, 3.5L, 20k miles! And loving it except for having to fix the sunroof leak twice (fixed it the second time myself - just to know it was done right)

Popeye!
Popeye is offline  
post #11 of 103 (permalink) Old 01-29-2008, 07:24 AM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 8
 
Quote:
Originally Posted by SILVER STREAK View Post
I bought a 2007 g6 a few weeks ago with 27k. It seems to have a cluck behind the steering wheel when i turn or take off. Let me know if the lube really worked or if it is a bigger issue?
Well, the lube seems to have worked thus far. It has been a couple of weeks now and no more popping noise/feeling from the front. Just hit 30k on the odo.
BlueVette is offline  
post #12 of 103 (permalink) Old 02-05-2008, 08:11 PM
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15
 
I think i might print this page and bring it to the dealer with me, I'm suffering from the same symptoms, although not extremely painful, but it's still itchin me.
Elmerfuddo is offline  
post #13 of 103 (permalink) Old 02-11-2008, 10:21 AM
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 15
 
Well I took the car in this morning to have that pop checked out and thanks to this thread I had a good idea of the problem so I could explain it well. Shows on the slip that they tried to lube it and it took care of the noise about 50%, but then brought in back into the shop and just replaced the intermediate shaft. Steering feels so much tighter now, and the noise is gone, I love warranty.
Elmerfuddo is offline  
post #14 of 103 (permalink) Old 02-25-2008, 08:47 AM
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6
 
Well I may have some info for those of you with the poping, grinding whatever noise that you hear when taking off from a stop or at slow speed turns. We have an 06' GTP and had it in our local dealer 5 times and ended up having the complete rack and pinion replaced as well as the intermediate shaft. It was a painful process and I am glad it is over but it does seem to have fixed the issue. Good luck to you in resolving this issue because our local dealer did not seem to want to take the time needed to find this.
Tony Johnston is offline  
post #15 of 103 (permalink) Old 03-01-2008, 04:48 PM
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2
 
Steering Pop

Took my '07 G6 (25k miles) to the dealership last week with the "popping" noise in the steering column when performing slow speed turns. They diagnosed it as a bad intermediate shaft...and of course, had to order a replacement. Haven't taken it back in to have the new i-shaft installed yet. Hopefully this will fix the issue, but I expect the pop to re-appear when the new i-shaft gets some wear (unless the replacement parts have been redesigned.) From other replies I've seen on this thread, it sounds like there may be several potential causes of the noises.

Is anyone else having vibrations when the brakes are applied (especially at high speeds). It feels like the rotors are warped, but they started vibrating with only 20k miles on them...I'm not relpacing rotors every 20k miles!
mechengr99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac G6 Forum > Technical Discussion & Modifications > Problems and Solutions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac G6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
front license plate bracket mgsooner Appearance Modifications and Lighting 59 06-24-2018 03:40 PM
front end deflecter GJS G6 Buyer's Guide/General Information 6 09-09-2008 06:56 AM
Front End Masks? Shady1475 Appearance Modifications and Lighting 2 05-24-2005 07:38 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome