Problems with the F40 ??!! - Pontiac G6 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 10-05-2018, 07:55 AM Thread Starter
Junior Member
 
GT5qu1d's Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 1
 
Exclamation Problems with the F40 ??!!

Hi guys, new to the forum, I was wondering if anyone had any experience with the 6-speed F40 transmission ??!! I have a 2007 G6 GT, 3.9. This is my second stick car, and I don't know all that much about how manual transmissions work on the inside ( Like, I get HOW but I'm not familiar with the pieces )

Butttt-- problem issss-- For some reason, it's giving me a hard time shifting into first/reverse, and second gear... like, I go to shift into first/or/reverse and it's like hitting a brick wall, and I have to force it back into the general neutral position which feels like it's binding as is, and try a couple times to get it to go into gear...

I used to be able to get it into second and then up into first, but now it's giving me a hard time even getting into second... reverse I usually just have to sit there nd fight with until I finally get aggravated enough to man handle it, and even that sometimes doesn't work... even downshifting it won't let me shift down into second most of the time.

Third will occasionally lock me out, but otherwise, 3-6 are perfectly fine...

I've had this car for about 7 months, I got it with about 52K on it, it now has 55.5K on it, There's no rhyme or reason like there used to be, happens regardless of whether it's cold/hot, humid, etc... it first started when I let it sit over the weekend, and then it would be fine... then it would do it when it would be humid, then be OK... but now it's starting to do it CONSTANTLY, and I'm about to roll this thing off a cliff...

Any advice to a F40 novice would be much approved I can't stand being in the middle of an intersection and not being able to get it into gear...

Thanks
GT5qu1d is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 10-13-2018, 07:45 AM
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Chilliwack, BC
Posts: 12
 
I had a similar problem when I got my '06 GTP. It had been sitting with a blown motor for 2 years by the time I got it.
My fix was to grease the linkage under the hood a few times with a can of white lithium grease (spray can).
It's been good ever since!
Vibin' is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Pontiac G6 Forum > Technical Discussion & Modifications > Problems and Solutions

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Pontiac G6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F40 Transmission RandomTask Powertrain Performance Modifications 2 12-05-2008 12:30 PM
06 Gtp 3900/f40 CjLink New Member Introductions 9 07-24-2008 05:42 PM
F40 Fluid. Blackrider Powertrain Performance Modifications 2 11-28-2005 12:56 AM
Short Throw Shifter for the F40 6-speed... MHadden Powertrain Performance Modifications 0 08-11-2005 10:29 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome